Hoe beperk je de kosten van een vakantie?

Door Emma     22 december 2016   |  terug naar Flipit Plus

Besparen op vakantie

Door de economische crisis besluiten veel mensen om luxeproducten af te schaffen en hun vakanties uit te stellen. Toch is het belangrijk om af en toe rust te nemen en even weg te zijn van de werkvloer. Wij willen je helpen met het vinden van een vakantie zodat je kunt ontsnappen aan de routine. Op vakantie gaan hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn!

TIP: bij Collishop ontvangt u met onze promotiecode momenteel 5% korting op koffers en trolleys. Handig om snel te besparen op je vakantie.

Accomodatie

Een manier om te besparen op je vakantie is om te kiezen voor een goedkopere accommodatie. Een luxehotel is bij aankomst misschien heel aangenaam, maar heeft ook een behoorlijk prijskaartje. Vergeet niet dat je op vakantie gaat om de omgeving te zien, niet om in je hotelkamer te zitten! Besparen op je accommodatie hoeft je vakantie er niet minder op te maken. Natuurlijk betekent dit niet dat je in een krot moet gaan slapen, er zijn veel voordelige opties waarbij je toch een comfortbale bed hebt en in een propere badkamer kan douchen.

Hostels

Een hostel is veel goedkoper dan een hotel. Van eenpersoonskamers tot achtpersoonskamers, in een hostel heb je heel veel verschillende opties. Als je geen zin hebt om met 7 anderen te overnachten, is de eenpersoonskamer toch vaak alsnog goedkoper dan in een hotel. Daarnaast heb je vaak nog de keuze uit een gemeenschappelijke badkamer of een badkamer ensuite.

Meestal zijn er gemeenschappelijke ruimtes met een bar, televisie, tafelvoetbal of biljart. Ook bestaat er soms de mogelijkheid om zelf te koken. Dan kun je zelfs nog besparen op je eten en bovendien ook proeven van de lokale producten. Op internet kun je zoeken naar hostels en beoordelingen van andere reizigers lezen. Vaak krijg je korting als je langer dan een week verblijft en zijn de weekends juist een beetje duurder. En mocht je je er zo erg zou amuseren dat je nog langer wil blijven, kun je bij de receptie zelfs naar een vacature vragen. Regelmatig zijn er mogelijkheden om langer te blijven wanneer je helpt met schoonmaken van de keuken of de slaapkamers. 

Voordelen

 • Goedkoop alternatief voor een hotel
 • Door zelf te koken bespaar je veel geld
 • Mogelijkheid om mensen te leren kennen

 

Nadelen

 • Gemeenschappelijke slaapkamers dus weinig privacy
 • Veelal jongeren dus vaak luidruchtig
 • Minder comfortabel

 

Couchsurfing

Een ander alternatief is couchsurfen. Deze optie is zelfs helemaal gratis. Via internet kunnen mensen zich opgeven als host en kunnen anderen zich dan weer inschrijven om te komen overnachten. Geïnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden via de website en een profiel aanmaken. Deze profielen moeten redelijk uitgebreid zijn, zodat mensen een goed beeld krijgen van de persoon bij wie ze terecht komen. Hoe meer positieve beoordelingen de hosts krijgen, hoe betrouwbaarder het profiel wordt. Couchsurfen is de ultieme manier om met weinig geld toch op veel verschillende plekken te komen. Via Couchsurfing.com kan je in meer dan 100 000 steden over de hele wereld bij locals verblijven. Klein nadeel: omdat je bij iemand thuis slaapt is het aantal overnachtingen natuurlijk niet onbeperkt. 

Voordelen

 • Gratis overnachtingen wereldwijd
 • Samen met locals plek ontdekken
 • Nieuwe sociale contacten opdoen

 

Nadelen

 • Minder zekerheid
 • Sociale verplichtingen
 • Beperkt aantal overnachtingen

 

Vergelijk boekingssites

Het is altijd een goed idee om boekingssites met elkaar te vergelijken in plaats van steeds maar opnieuw dezelfde te gebruiken. Hetzelfde hotel kan op de ene website duurder of goedkoper worden aangeboden dan op de andere! Sterker nog: sommige websites tonen Mac-gebruikers hogere prijzen dan ze aan Windows-gebruikers laten zien. Dit gebeurt als gevolg van een studie waaruit bleek dat bezitters van een Mac-computer gemiddeld 30% meer zouden uitgeven aan hotelovernachtingen en ook vaker voor luxere arrangementen zouden kiezen. Mac-gebruikers betalen dan niet per se meer voor hetzelfde arrangement, de dure opties eindigen bij hen gewoon hoger in de lijst met zoekresultaten.

Een goede website om prijzen te vergelijken is Trivago.be, waarbij je met één klik meteen 150 verschillende boekingssites kan vergelijken. 

Low-costvliegtuigmaatschappijen

Low-costvliegtuigmaatschappijen zijn de jaren heel populair geworden door de extreem lage prijzen die ze aanbieden, waar de reguliere maatschappijen niet eens aan kunnen tippen. De strategie is dan ook simpel: zo veel mogelijk bezuinigen waar mogelijk. Dat betekent: geen maaltijden aan boord, zo weinig mogelijk beenruimte en maar 1 enkele klasse. Voor elk beetje extra service moet je als passagier flink bijbetalen: handbagage is gratis, maar elke extra koffer die je mee wil nemen kost meestal tientallen euro's. Ook inchecken (online of op het vliegveld) wordt bij de meeste naatschappijen aangerekend. Daarom zijn de low-costvliegtuigmaatschappijen ook vooral geliefd bij citytrippers: ideaal voor een weekendje of paar dagen weg, waarbij je zo min mogelijk bagage nodig hebt. 

Voorbeelden van low-costvliegtuigmaatschappijen zijn Ryanair, Wizz Air, easyJet en Transavia. De luchthaven van Charleroi vliegt uitsluitend met low-costvliegtuigmaatschappijen, maar ook Brussels Airport in Zaventem biedt low-costvluchten aan (easyJet en Transavia).

Voordelen

 • Bodemprijzen voor vluchten
 • Ideaal voor weekendje weg
 • Meer geld over voor de vakantie zelf

Nadelen

 • Niet erg comfortabel reizen
 • Bijbetalen voor elk beetje extra
 • Kleinere luchthavens die niet in het centrum liggen 

 

Algemene reistips

Als je voordelig op vakantie of op reis wil gaan is het verstandig om van tevoren een budget af te spreken. Bedenk goed wat je allemaal wil doen en hoeveel geld je daar ongeveer voor nodig hebt. Het zal misschien betekenen dat je een paar activiteiten moet overslaan, maar dan kom je achteraf niet met onverwachte kosten te zitten. Vergeet in je berekeningen niet de kosten voor dinertjes buiten de deur en uitstapjes naar een zwembad, museum of andere attractie op te nemen. Dichter bij huis blijven? Dan kan je altijd eens bij de Sunparks promo's of Center Parcs actiecodes op Flipit.com kijken

Bij het plannen van je reis en het inschatten van de kosten, is het handig om een boek als Lonely Planet bij de hand te hebben. Hierin vind je allerlei tips voor leuke uitstapjes en hotels en bovendien staan de prijzen vermeld. Ben je benieuwd naar wat andere mensen van de bestemming waar jij naar toe gaat vonden? Bekijk dan hun reviews op sites als Tripadvisor.

Emma

Emma, Zoals de rest van het Flipit team zot van korting en verslaafd aan online shoppen. Vakanties, citytrips, kleding, parfum, elektronica... ik bestel het allemaal online. Natuurlijk met een fijne korting. Daarom zorg ik ervoor dat we op Flipit altijd de...

Lees méér over Emma

Méér artikelen

Praat mee!

Een prangende vraag? Of iets delen met andere bezoekers? Laat hier je reactie achter.