Kopen via AliExpress vanuit België: het verre Oosten dichtbij

Door Irma     22 oktober 2017   |  terug naar Flipit Plus

Alles wat je nodig hebt als je gaat bestellen bij AliExpress.be

“Oh, kijk eens! Ik heb dit supergoedkoop bij AliExpress.be besteld” is iets wat we steeds vaker horen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat AliExpress in 2016 de tweede grootste webshop van België was. AliExpress is een Chinese webshop waarbij fabrikanten direct kunnen leveren aan consumenten. U koopt dus niet direct van AliExpress, maar van een fabrikant die zijn producten aanbiedt op de webshop. AliExpress is niet alleen maar beschikbaar via je computer, kopen wordt extra gemakkelijk gemaakt met de AliExpress app.

 VOLG ONS BLACK FRIDAY EN CYBER MONDAY LIVEBLOG​​ (ook voor alle AliExpress Cyber Week + Black Friday deals)

Goedkoop

Eén van de voordelen van het kopen via AliExpress België is dat de kosten van de producten erg laag zijn. Dit komt niet doordat er hoge korting wordt gegeven, maar door een andere slimme manier van verkopen. AliExpress is namelijk een verkoopplatform waar Chinese fabrikanten en internationale consumenten samenkomen. Op deze manier wordt de tussenpersoon - oftewel de winkel - omzeild en komen er geen extra verkoopkosten bij. Daarnaast zorgt China ervoor dat haar valuta altijd laag van waarde blijft, om blijvend te concurreren met andere landen en veel te kunnen exporteren naar het buitenland.

Gratis verzenden naar België bij AliExpress met China Post en China Air Mail

Ook is de verzending vanuit China bijna altijd gratis. Dit kunnen de fabrikanten realiseren door een verzendpakket te kopen bij China Post of China Air Mail. Deze verzendservices worden gesubsidieerd door de Chinese overheid - ook weer om China’s export te bevorderen. De Chinese fabrikanten kopen dus een verzendpakket bij de overheid, waardoor de fabrikanten in één keer een bedrag neerleggen voor onbeperkt verzenden binnen een bepaalde periode, in plaats van steeds los te betalen. Denk maar eens aan bulkvoordeel: wanneer je één led-lamp koopt, kost het je een aantal euro per lamp, maar koop je er twintig tegelijk, dan betaal je per stuk maar de helft van de prijs. Omdat het voor de fabrikant zo voordelig wordt gemaakt én er zo veel wordt gekocht, is het niet nodig om de kosten aan de klanten door te berekenen.

Levertijd van AliExpress

Het verzenden naar België met China Post of China Air mail is overigens niet de snelste manier om uw bestelling geleverd te krijgen. AliExpress rekent zelf of drie tot zestig werkdagen vanaf het moment dat je bestelling verwerkt is. Het kan zelfs nog langer duren, maar dat kan alleen wanneer de verkoper dit met jou heeft overlegd. Stel, uw bestelling is toch niet binnen de afgesproken levertijd bij jou bezorgd (op jouw shoppagina staat dan goods still in transit), neem dan even contact op met de verkoper van je bestelling.

Wilt u die ene gadget of dat jurkje nu toch graag snel in België ontvangen, kies dan voor een ander aangeboden bezorgservice. Echter, hiervoor moet je wel dieper voor  in de buidel tasten.

Garantie en Buyer Protection bij AliExpress België

Mocht je niet tevreden zijn over uw gekochte artikel, dan kunt u dit via uw shoppagina makkelijk aangeven bij AliExpress.be. Vaak wordt het aankoopbedrag deels of zelfs volledig vergoed, mits je kan aantonen dat het product bijvoorbeeld niet voldoet aan de kwaliteit die je had verwacht. De ervaring leert dat AliExpress hier vrij soepel in is.

Ook kun je op jouw shoppagina aangeven wanneer je jouw bestelling nog niet hebt ontvangen. Door de langere levertijd is het aan te raden de afgesproken levertijd helemaal af te wachten. Heb je daarna nog niets ontvangen? Dien dan een dispute in op je shoppagina en AliExpress zal proberen te achterhalen wat er met jouw pakketje is gebeurd en ingrijpen waar mogelijk.

Namaakproducten kopen op AliExpress

Wanneer je een namaakproduct hebt besteld en u hebt dit niet ontvangen, dan kun je ervan uitgaan dat dit door de Belgische douane in beslag is genomen. Er rust namelijk een zero tollerance beleid op het invoeren van namaakartikelen in Europa en dus in België. Een product wordt als namaak bestempeld als het erg lijkt op een door copyright beschermd merk - en zelfs als er verwarring over zou kunnen ontstaan. Denk hierbij aan een t-shirt met daarop het woord Mike in het lettertype van het merk Nike. Of aan een leuk petje met daarop het de letters adibas in het font van adidas.

Daarnaast zou u strafbaar gesteld kunnen worden voor het in België invoeren van namaak- en imitatie met commerciële doeleinden. De beslissing wordt gemaakt aan de hand van de hoeveelheid producten die je invoert. Bij bijvoorbeeld 5 tablets, worden de producten alleen in beslag genomen, maar probeerl jij meer dan 25 stuks invoeren, dan kan je door het merk én door de Belgische overheid vervolgd worden.

Invoerkosten en BTW bij bestelde artikelen van AliExpress.be

Ook zou het kunnen zijn dat je BTW moet betalen over jouw AliExpress-bestelling wanneer je iets besteld vanuit België. De douane voert steekproefsgewijs controles uit op pakketjes die de EU in komen.

Je betaalt dan BTW (meetal 21%) op artikelen die van buiten Europa zijn ingevoerd en meer dan €22 waard zijn. Je betaalt dit bedrag dan over de waarde van het artikel én over de waarde van de verzendkosten. Voorbeeld: je koopt iets van €25 en de verzendkosten bedragen €5, dan heeft jouw totale bestelling een waarde van €30. Je betaalt dan 21% van €30 extra - en komt dan uit op €36,30 in totaal.

Invoerrechten betaal je bij bestellingen vanaf €150. De tarieven van de invoerrechten hangen af van het product dat je besteld hebt. Per productgroep kan dit namelijk variëren. Ook nu zal je BTW moeten betalen over het totale bedrag (de waarde van jouw artikelen + invoerkosten + verzendkosten).

Betalen aan AliExpress.be

Het betalen van je bestelling bij AliExpress België  is tegenwoordig erg makkelijk gemaakt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor betaling met een creditcard, maar als je die niet hebt, kun je gebruik maken van PayPal. Let wel even op bij welke verkoper je iets wil bestellen, want sommige verkopers bieden de PayPal-optie niet aan. Veel creditcardservices en PayPal bieden trouwens ook consumentenbescherming, dus het is redelijk safe om zo te betalen. Helaas is het nu nog niet mogelijk om met Bancontant of Mister Cash te betalen. De verwachtingen zijn echter wel dat Mister Cash snel als betaalmogelijkheid wordt toegevoegd aan AliExpress.be.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je de Chinese valuta om moet rekenen, AliExpress geeft haar prijzen met een gemakkelijke instelling gewoon in euro’s weer.

Is vanuit België kopen bij AliExpress betrouwbaar?

Sommige aanbiedingen lijken te mooi om waar te zijn - en zijn dat waarschijnlijk ook. Zie jij een fantastische designer trouwjurk voor zo’n €100 op AliExpress, dan kan je ervan uitgaan dat je bedot wordt. Ten eerste zal een designmerk z’n product niet aanbieden voor die prijs en ten tweede is de kans erg groot dat de kwaliteit, pasvorm of het materiaal tegenvalt. We kennen allemaal de plaatjes van de webshop-artikelen met daarnaast een foto van een bedroefd meisje in het daadwerkelijke jurkje met onmogelijke pasvorm. Behoed jezelf.  Mocht je trouwens toch een gokje willen wagen en  kleding willen kopen via AliExpress, neem dan voor de zekerheid een maatje groter in verband met het verschil tussen Chinese en Europese pasvormen.

Andere artikelen kan je echt prima kopen via AliExpress. Denk hierbij aan hoesjes voor je telefoon, snoertjes, stekkers en andere technische vernuftigheden. Houd wel in je achterhoofd dat de kwaliteit misschien minder is dan hier in Europa en dat je artikel eerder aan vervanging toe kan zijn.

Uit een onderzoek van de Nederlands Consumentenbond is overigens gebleken dat 8 op de 10 mensen opnieuw bij een grote Chinese webshop zoals AliExpress zou kopen en ruim 1600 ervaringsdeskundigen beoordelen de service met een 7,2.

Verkopers met positieve beoordelingen

Wanneer je iets wil kopen via AliExpress, zorg er dan voor dat je genoeg onderzoek hebt gedaan naar de fabrikant waar jij iets van koopt. AliExpress biedt de mogelijkheid de verkoper te beoordelen en om potentiele klanten de reviews te laten lezen. Kijk dus goed naar het aantal reviews, of deze positief zijn, wat er wordt gezegd over eventuele klachtenafhandeling en of er reviews zijn met echte foto’s van de klanten. Een fabrikant kan een heel mooi plaatje van een artikel posten, maar foto’s van de consument zijn betrouwbaarder.

Natuurlijk kán het voorkomen dat je een kat in de zak koopt, of dat er iets verkeerd is gegaan, maar AliExpress is dan (bijna) altijd in staat het geschil op te lossen.

Andere Chinese webshops

Hoewel AliExpress in België de grootste Chinese webshop is, zijn er meer populaire Chinese webshops. Denk hierbij aan Light in the Box, waar je naast elektronische producten vooral kleding, schoenen en accessoires kan kopen. Onderdeel van deze webshop is Mini in the Box zij specialiseren zich in elektronica. Een andere sterke Chinese webshop is Banggood.com. Het assortiment is zo gevarieerd dat je iedere dag een nieuwe categorie zou kunnen ontdekken. Ook werken ze met een puntensysteem waardoor je korting kan krijgen. Ben je specifiek op zoek naar de laatste mode, dan kan je terecht bij SammyDress. Ook deze webshop hanteert een puntensysteem voor nóg goedkopere aanbiedingen.

Kijk ook nog even op onze merkpagina voor een mooie AliExpress kortingscoupon.

 VOLG ONS BLACK FRIDAY EN CYBER MONDAY LIVEBLOG​​ (ook voor alle AliExpress Cyber Week + Black Friday deals)

Irma

Irma, Ik ben altijd in de mood voor een goede restaurantdeal of een leuk kleedje voor een goede prijs!

Lees méér over Irma

Méér artikelen

Praat mee!

Een prangende vraag? Of iets delen met andere bezoekers? Laat hier je reactie achter.