De populairste boeken van 2015

Door Brecht     12 mei 2015   |  terug naar Flipit Plus

Mis deze boeken niet!

Eind april  was het Wereldboekendag. De 23ste om precies te zijn, de dag waarop werelds meest gevierde schrijver, William Shakespeare, stierf.  Een week later won Mark Schaevers, als enige genomineerde Belg, de grootste literaire prijs van Vlaanderen –De Gouden Boekenuil- met zijn roman ‘Orgelman’. Ook gisteren nog greep onze landgenoot Peter Terrin maar nét naast de prijzen op de uitreiking van de Libris Literatuurprijs in Amsterdam. Ook het Flipitteam viert deze festiviteiten en heeft daarom, speciaal voor u, een selectie gemaakt van dé aanraders van ’t moment. Boeken die de moeite waard zijn, waarvan je grote ogen opzet, die je kan lezen in de lentezon, cadeau kan geven aan uw moeke of mee kan nemen op congé. Een fantastische Flipitselectie brengt de beste boeken van nu in kaart.

1. Fictie

​In willekeurige volgorde geven we u een lijstje van de meest prominente en spraakmakende schrijvers en boeken van het afgelopen jaar. 

*Fictie schrijver uitgelicht*
Griet Op de Beeck is zonder twijfel dé top-notch schrijfster die bovenaan elke top 10- boekenlijst paradeert. Rik Torfs beschreef haar debuutroman ‘Vele hemels boven de zevende’ reeds als een weergaloos boek en ook Tom Lanoye en Peter Verhelst spraken er uitsluitend in superlatieven over. Ook haar nieuwste werk ‘Kom hier dat ik u kus’ kan op veel erkenning en media-aandacht rekenen. Beide boeken brengen de zoektocht naar de eigen identiteit in beeld en schetsen intieme portretten van hechte, maar verstoorde families. Haar boeken gaan over kapotte mensen en verdrietige verhalen over eenzaamheid. Des te opmerkelijker is het dat Op de Beeck de miserie op een scherpe én humoristische manier weet te brengen. Dat maakt haar werken des te aangrijpender en indrukwekkender. In maart 2015, amper vijf maanden na eerste publicatie, was het boek al toe aan een dertiende druk. Dit betekent dat er al meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank gingen. Op de Beeck doet het literaire landschap op zijn grondvesten beven en moest u haar werken nog niet gelezen hebben, dan wordt dat hoog tijd.

Bestel de geselecteerde boeken direct op Bol.com
 

Kom hier dat ik u kus
Griet Op de Beeck

"Kom hier dat ik u kus" is misschien wel het populairste boek van het moment. Op de Beeck schrijft op sherpe wijze en vol schaamtelijke eerlijkheid over miserie en ellende. Over mensen die door het leven kapot gemaakt zijn, maar vechten tegen dat lot. En natuurlijk gaat het ook over de liefde, omdat dat toch alles is wat er is.
 

Kwikzilver
Ann De Craemer

Met ‘Kwikzilver’ leverde De Craemer en een sterk staaltje Heimat-literatuur af. De roman gaat over De Craemers’ bomma die uit haar huis op de boerenbuiten gezet werd en in een serviceflat terecht kwam. Centraal staat piet modaal, een familiekroniek die een mooi beeld schetst van het Vlaanderen in de twintigste eeuw.
 

Wij en ik
Saskia De Coster

Atheneum Boekhandel vergeleek ‘Wij en ik’ van De Coster met American Beauty, maar dan op z’n Vlaams. Over scheve familieverhoudingen en schone schijn. ‘Wij en ik’ verweeft het tragische met het komische en resulteerde in een parel van een kroniek.

 

 
 

Monte Carlo
Peter Terrin

Net als De Craemer is ook Terrin in het pittoreske Tielt geboren. Maar dan 13 jaar eerder, in 1968. Over dat jaar ’68 gaat de roman ‘Monte Carlo’ waar op dat moment de Grand Prix Formule 1 op het punt te beginnen staat. De roman schetst een treurig Hermansiaans beeld van de sixties.  Doorspekt met humor en sarcasme.
 

Trein met vertraging
Cristophe Van Gerrewey

De roman brengt het relaas van een groepje ongedurige mensen, die de tijd door hun vingers zien glippen op een stilstaande trein ergens tussen Gent en Oostende. De titel spreekt voor zich. Van Gerrewey won reeds de Debuutprijs in 2013 voor zijn eerste roman ‘Op de hoogte’ en deze titel is absoluut een waardige opvolger.
 

Oorlog en Terpentijn
Stefan Hertmans

Hertmans is hot. Zijn roman ‘Oorlog en Terpentijn’ uit 2013 eveneens. Het boek werd in 2014 bekroond met de AKO Literatuurprijs en met meer dan 200.000 verkochte exemplaren in Nederland en Vlaanderen, spant Hertmans de kroon in het literaire landschap. Zeker de moeite waard om eens te lezen.
 


2. Non-fictie

*Non-fictie schrijver uitgelicht*
We lazen allemaal al wat van Schraevers, al waren het maar zijn werk in Humo en De Standaard. Josse De Pauw vertolkte overigens ook een monoloog in Schaevers’ theaterstuk “De versie Claus”. Deze journalist, auteur en redacteur werd – als enige genomineerde Belg tussen de Hollanders – bekroond met de Gouden Boekenuil 2015 voor zijn werk ‘Orgelman’. De jury prees het boek de hemel in en beschrijft het als ‘een werk dat een onderbelicht gebleven deel van ons verleden evoceert en ook vandaag relevant is.’ ‘Orgelman’ is een viering van de Joodse schilder Felix Nussbaum, een biografie van een kunstenaar wiens leven en werk dertig jaar lang verborgen bleef. Schraevers vertelt meeslepend over de omzwervingen van Nussbaum tijdens de oorlogsjaren, dat zich voor een groot deel in de Lage Landen afspeelt. Als jood zijnde was hij voortdurend op de vlucht en dat zorgde ervoor dat hij treffend kon vastleggen hoe het was om als kunstenaar in ballingschap te leven, een orgelman zonder echo. Schaevers verweeft de zoektocht naar lichtheid in de duisternis met melancholische en bittere humor. Een magistraal boek. 

Bestel de geselecteerde boeken direct op Bol.com
 

Orgelman
Mark Schaevers

‘Orgelman’ is een lofzang op de Joodse schilder Felix Nussbaum, een biografie van een kunstenaar wiens leven en werk een tijd lang verloren leek te gaan. Schraevers vertelt meeslepend over de omzwervingen van Nussbaum tijdens de oorlogsjaren, dat zich voor een groot deel in de Lage Landen afspeelt. Als jood zijnde was hij voortdurend op de vlucht en dat zorgde ervoor dat hij treffend kon vastleggen hoe het was om als kunstenaar in ballingschap te leven.
 
 

Congo
David Van Reybrouck

‘Congo. Een geschiedenis.’ stamt alweer uit 2010 maar is ondertussen uitgegroeid tot een iconisch meesterwerk en mustread. Het gaat “over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven”, aldus de jury van de AKO Literatuurprijs. Van Reybrouck sleepte er verschillende nominaties en prijzen mee in de wacht. Het is een virtuoze mengeling van een roman, theater, reisverslag en geschiedenis.

 
 

Op de vleugels van de draak 
Lieve Joris

Joris opent deuren waar die meestal gesloten blijven. In dit werk maakt ze vluchtige, maar indringende portretten van mensen die ze tegenkomt op haar reizen door verre landen. Alle verhalen aan elkaar verbindend met de terugkerende vraag: Wat gebeurt er wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaar ontmoeten? Joris duikt onder in een wervelende wereld en toont de lezer wat hij anders nooit zou zien.
 
 

De seksbijbel
Goedele Liekens

Metro noemde Liekens ‘De sekspaus van de Lage Landen’ en deze bijbel is dan ook het onmisbare naslagwerk volgestouwd met weetjes en tips. Het boek doorbreekt vele taboes en bespreekt van alles wat je maar wilde weten.
 
 

Bolwerk Brugge
Sophie De Schaepdrijver

Dit boek van De Schaepdrijver was een publicatie bij de historische tentoonstelling “14-18. Oorlog in beeld | Brugge in oorlog” in de Stadshallen Brugge, die tot begin dit jaar liep en waar zij zelf curator van was. In een prachtige geïllustreerde vertelling schetst de auteur een duidelijk beeld van Brugge als basis voor de Grote Oorlog ter zee, ter land en in de lucht.
 

Ex. Over een land dat zoek is
Peter Vermeersch

Ook Vermeersch stond op de longlist van de Gouden Boekenuil 2015 met dit literair non-fictie werk. Hierin vertelt de auteur over zijn belevenissen in het voormalige Joegoslavië en schetst de recente geschiedenis, op markante wijze, van de Balkan. Een centrale vraag: Is er nog plek voor liefde in dit zoekgeraakte land?


3. Kinder- en Jeugdboeken

*Kinderboeken schrijver uitgelicht*
Moeyaert, voor wie hem nog niet op de planken heeft gezien, of televisie, of gehoord op de radio of tijdens een lezing, of nog niet heeft gelezen in de krant of een magazine: Bart Moeyaert is een van Vlaanderens meest aanwezige en zichtbare schrijvers. In 2008 droeg hij de eerbare titel  stadsdichter van ’T Stad, Antwerpen.  Maar hij heeft nog veel meer titels en prijzen op zijn cv staan. Dertig jaar schrijversschap hebben Moeyaert geen windeieren gelegd. Een recent werk van hem is ‘De Hemel’. Een boek dat Patrick Jordens in DeMorgen van 22 april beschreef als “een oefening in sterven, […] ware het niet dat je daarmee onrecht doet aan al het moois dat tussen de regels staat.” Diezelfde krant gooide het boek, met illustraties van Gerde Dendooven, in de boeken top 10 van de maand april. En wij van Flipit geven hen gelijk.

 

De Hemel
Bart Moeyaert

‘‘De Hemel’ is een wonderlijk boek van Bart Moeyaert dat in DeMorgen beschreven werd als “een oefening in sterven, […] ware het niet dat je daarmee onrecht doet aan al het moois dat tussen de regels staat.” Gerda Dendooven voorzag het verhaal van illustraties.
 
 

Slagveld van gebroken harten
Ed Franck

Franck schreef al meer dan 70 jeugdboeken, wat van hem een van de belangrijkste jeugdliteratuurauteurs in Vlaanderen maakt. Zijn laatste werk ‘Slagveld van gebroken harten’ vertelt bewerkte verhalen uit Chaucers’  legendarische ‘The Canterburry Tales’.
 

Springdag 
Anne Provoost

Dit prachtig geïllustreerde boek van Provoost gaat over mensen die vertrekken naar waar je ze niet kan volgen, en jezelf klaarmaken voor verlies. Zoals steeds schrijft Provoost over hindernissen, wrijvingen, maar zoekt samen met de lezer naar oplossingen en in dit geval troost. Een wonderlijk werk dat raakt.
 

De kronieken van Sooi Molenwieken
Mark Tijsmans

Tijsmans is een rasverteller wiens fantasie maar al te vaak op hol slaat. Hij levert een spannend en grappig verhaal af dat de verschillen tussen nu en de tijd waarin onze opa’s en oma’s leefden in de kijker zet. 
 

De moord op Miss België
Marc De Bel
 

Marc De Bel schreef voor zijn fans van het eerste uur een thriller op aanvraag. Die fans zijn ondertussen twintigers en dertigers en zo ook Blinker en zijn lief Nelle, hoofdpersonages in zijn allernieuwste werk. Geschikt dus voor volwassenen, maar zeker ook pubers zullen smullen van dit boek.
 
 

Elvis de draak 
Stefan Boonen
 

Boonen schreef meer dan 70 kinderboeken en is daarmee een mastodont in de kinderliteratuur. ‘Elvis en de draak’ is een serie verhalen die je in één ruk uitleest. Boeken boordevol humor en avontuur. 

 


Als we u curieus hebben gemaakt naar deze mustreads, dan kan u ze bij uw lokale boekendealer gaan kopen,  of voor ‘t gemak: koop ze gewoon met een promotie of kortingscode van ons bij Bol.com. Meer goede boekenlijstjes vind je elke maand in DeMorgen, die trouwens ook los daarvan veel literatuur bespreken. Check gelijk ook even, volgens ons, drie van de beste literaire magazines die ons kleine land kent: Deus Ex Machina, Kluger Hans en nY. Voor wie er dan nog steeds geen genoeg van heeft, raden we de literaire agenda van Humo aan.

Zo, nu kan er van verveling deze zomer toch echt geen sprake meer zijn.

Brecht

Brecht, Achter mijn bureautje bij Flipit ben ik dagelijks bezig met mijn twee favoriete dingen: schrijven en kortingen. Ik vind het namelijk zelf altijd heel stoer wanneer ik de beste deal heb gescoord bij het winkelen. Die deals verzamel ik hier voor u, zod...

Lees méér over Brecht

Méér artikelen

Praat mee!

Een prangende vraag? Of iets delen met andere bezoekers? Laat hier je reactie achter.