Niet alleen onder een brug slapen is gratis

Door Emma     2 augustus 2013   |  terug naar Flipit Plus

Couchsurfing 2.0: verblijven bij locals

We willen steeds vaker een ‘unieke’ vakantie, waar we vroeger nog tevreden waren om met z’n allen in een soort ‘all-in veestal’ plaats te nemen tussen alle andere toeristen willen we ons steeds vaker onderdompelen in het echte lokale leven. Niet meer het gebaande pad volgen met zwaaiende reisgidsen uncluis borden en groene petjes waar we verdrongen worden door andere toeristen om de lokale hotspots in een rumoerige kudde te verkennen. Verscheidene reisgidsen als Joho en Frommers en aanbieders van reizen sprongen hier al op in. 

Enkele jaren geleden zette airbnb dan ook een nieuw concept op. Airbnb begon met het aanbieden van een platform waar je huizen en appartementen van locals kon vinden. De aanbiedende locals (hosts) konden daar hun eigen appartement aanbieden wanneer ze bijvoorbeeld zelf afwezig zijn tegen een vaak scherpe prijs en reizigers kunnen zo op zoek naar een originele accommodatie op plekken waar je anders niet snel zou komen. Het sloeg direct aan. Inmiddels worden er duizenden appartementen en huizen wereldwijd aangeboden op onder meer airbnb waar je ze kan boeken, en vaak meer ruimte hebt, en bijvoorbeeld zelf kunt koken en niet meer op de automatische piloot aan hoeft te schuiven achter in de rij bij het lopend buffet waar ze weer hetzelfde serveren als de dag ervoor. In dat hotel wat er op internet toch veelbelovender uitzag.

Ook internetgigant Rocket Internet zag het gat in de markt en sprong er in met haar variant van airbnb: Wimdu. Wimdu heeft inmiddels het grootste aanbod online. Naast Wimdu en airbnb zijn andere partijen bijvoorbeeld Interhome en 9flats. Met deze sites in het achterhoofd kun je vaak leuke, voordelige appartementen vinden op toplocaties en dat alles tegen prijzen die vaak onder die van de hotels in de buurt liggen; zeker de moeite waard om het aanbod eens te inspecteren dus.

Verschillende varianten

Waarom huizen huren van locals? Met het boeken via één van de platformen is er altijd wel wat te vinden wat aan jouw wensen voldoet, ook als je met een grotere groep vrienden bijvoorbeeld zoekt zijn er meer dan genoeg opties om te verblijven in bijvoorbeeld één van Europa’s hotspots. Daarbij bespaar je vaak niet alleen op accommodatie maar ook snel op bijkomende kosten als eten omdat je niet de hele tijd de deur uithoeft. Daarbij hebben de sites naast geverifieerde ID’s, reviews, verzekeringen en een klanten support team een systeem wat er voor zorgt dat je niet opgelicht wordt, ze staan altijd en overal voor je klaar en bieden appartementen en huizen aan in meer dan 190 landen wereldwijd. Tevens vind je onder meer op de site van airbnb uitgebreide travelguides over specifieke steden en buurten waar je je verblijf zou willen inrichten. Of je nu met de noorderzon naar Bosten, Rio, Parijs, Londen of Rome trekt met de adviezen op de site kun je in ieder geval een paar dagen vooruit.

Hoe werken airbnb, Wimdu en Interhome

Zelf geld verdienen als host

Je kan natuurlijk ook zelf geld verdienen door je huis of appartement online aan te bieden als je zelf een weekje weg bent. Op de sites schrijf je gemakkelijk en snel in. Het hele systeem zit simpel in elkaar waardoor je ook wanneer je nauwelijks verstand van computers hebt gewoon een profiel kunt aanmaken en kunt aanbieden. Bezoekers kunnen op basis van reviews en foto’s je appartement boeken – welke geïnspecteerd zal worden door één van de medewerkers van de platformen – en gemakkelijk betalen via bijvoorbeeld via Paypal of directe overschrijving betalen. Per boeking gaat er meestal maar rond de 3% naar de websites toe en natuurlijk mag je zelf beslissen wie er wel en of niet in je appartement verblijven. Naast huizen zijn ook boten, eilanden en bijvoorbeeld fietsen te verhuren. Verder zorgen de platforms er voor dat jij betaald krijgt en ben je bij de meeste aanbieders als host tot $1.000.000 verzekerd met de speciale host verzekeringen. Vind jet het toch allemaal niks? Dan kun je ook gewoon boeken bij bijvoorbeeld Center Parcs.

Airbnb hosts


Verdere voordelen? Bij veel van de sites kun je reistegoed verdienen door anderen uit te nodigen.. Zorg dus dat je de eerste van je vriendengroep bent, nodig ze allemaal uit en zorg dat ze zich inschrijven en verdien snel reisgeld zodat je in ieder geval een paar keer gratis kunt overnachten. Bied je kamer aan en verdien snel of boek juist één van de voordelige kamers wanneer je naar Parijs, Amsterdam, Londen, Venetië of bijvoorbeeld Istanbul trekt. Grote kans dat er een parel van een accommodatie ergens op jou aan het wachten is!

Er zijn alweer bedrijven die een pakket met volledige airbnb services aanbieden zodat je zelf niet meer aan sleutel overdracht, schoonmaak etc hoeft te denken. 

Emma

Emma, Zoals de rest van het Flipit team zot van korting en verslaafd aan online shoppen. Vakanties, citytrips, kleding, parfum, elektronica... ik bestel het allemaal online. Natuurlijk met een fijne korting. Daarom zorg ik ervoor dat we op Flipit altijd de...

Lees méér over Emma

Méér artikelen

Praat mee!

Een prangende vraag? Of iets delen met andere bezoekers? Laat hier je reactie achter.