Alles wat je moet weten over 40 Dagen Zonder Vlees

Door Brecht     1 februari 2017   |  terug naar Flipit Plus

40 dagen vegetarisch

40 dagen zonder vlees, zou jij het kunnen? Grote kans dat dit waarschijnlijk wel even afkicken wordt, want gemiddeld eten Belgen zo’n 50 kilo vlees per jaar. Mede daarom staat België in de top vijf van landen met de grootste ecologische voetafdruk. Van 1 maart tot 15 april 2017 gaan we daar wat aan doen!

Deze voetafdruk is ruim vier keer zo groot als de gemiddelde ecologische voetafdruk. Mochten we zo doorgaan, hebben we in 2050 twee aardbollen nodig om iedereen in zijn behoeften te voorzien. Bizar! Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze voetafdruk kleiner wordt? Juist, door minder vlees te eten. Dit is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de natuur en uw eigen gezondheid.

Minder vlees eten, hoe doe ik dat?
Allereerst kan de campagne ‘Dagen Zonder Vlees’ je helpen. Neem eens een kijkje op de website van Dagen Zonder Vlees of bestel in de ECI webwinkel het kookboek met daarin tips en recepten. Door dit boek in huis te hebben kun je het gemakkelijk erbij pakken om de lekkerste vegetarische recepten te maken.

Daarnaast hebben wij nog een aantal tips voor u verzameld:
- Wees allereerst niet te streng voor jezelf! Stop niet meteen helemaal met het eten van vlees, maar zorg er bijvoorbeeld voor dat je steeds vaker een ‘veggie-dag’ neemt.
- Probeer eens een vegetarische maaltijdbox van HelloFresh (profiteer tot €25 korting bij HelloFresh met kortingscodes op Flipit).
- Focus je niet op de Westerse keuken, maar kijk ook eens verder. Andere keukens zijn namelijk veel minder op vlees gericht, waardoor het makkelijker is om aanpassingen te maken in je eetpatroon.
- Bestempel jezelf niet meteen als ‘vegetariër’. Dit maakt het makkelijker voor jezelf om je eigen eetpatroon te bepalen.  Je kunt je vleesinname naar eigen wens bepalen, zonder dat anderen daar iets mee te maken hebben.
- Kijk af en toe eens in je portemonnee: zie je hoeveel geld je bespaart?!

Extra informatie en motivatie om de dagen zonder vlees door te komen

Milieu
De campagne ‘Dagen Zonder Vlees’ probeert mensen bewust te laten worden van de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Klimaatverandering heeft namelijk te maken met de hoge mate van vleesconsumptie. Sterker nog, het is één van de hoofdoorzaken van het opwarmen van de aarde.

Natuur
Iets waar je misschien niet zo snel aan zou denken, maar door minder vlees te eten bespaar je ontzettend veel water. Het produceren van vlees kost namelijk veel meer water dan het produceren van plantaardige voeding. Om er even wat getallen bij te halen: de productie van een kilo rundvlees kost zo’n 15.000 liter water. Daarnaast worden er veel minder broeikasgassen uitgestoten en minder bossen gekapt, wat zorgt voor minder verlies van de natuur.

Gezondheid
Er is een verband tussen het eten van veel vlees en verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker. In 2015 is bewerkt vlees zelfs op de lijst van kankerverwekkende stoffen gezet en wordt er gezegd dat wanneer je vijftig gram bewerkt vlees per dag eet, de kans op het krijgen van kanker met 18% toeneemt. Harde en confronterende cijfers die er niet om liegen; minder vlees eten is nog zo gek niet.

Brecht

Brecht, Achter mijn bureautje bij Flipit ben ik dagelijks bezig met mijn twee favoriete dingen: schrijven en kortingen. Ik vind het namelijk zelf altijd heel stoer wanneer ik de beste deal heb gescoord bij het winkelen. Die deals verzamel ik hier voor u, zod...

Lees méér over Brecht

Méér artikelen

Praat mee!

Een prangende vraag? Of iets delen met andere bezoekers? Laat hier je reactie achter.