Altijd een te hoge telefoonrekening?

Door Emma     24 april 2013   |  terug naar Flipit Plus

Besparen op je telefoon en internet kosten

Base, Mobistar, Belgacom/Proximus en Telenet zijn de bekendste en grootste Belgische aanbieders van abonnementen voor zowel gsm als vaste telefonie. De intrede van de smartphone maakt het nu vaak mogelijk goedkoper te bellen en berichten te versturen. Maar wat zijn nu diensten die handig zijn om geld te besparen op je abonnementskosten? Hoe breng je je gsm- of telefoonfactuur makkelijk omlaag? 

Telefoonabonnementen in België één van de duurtste in Europa
De aandelenkoersen van telefonie operatoren dalen de laatste tijd steeds meer vanwege lagere inkomsten. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de beschikbaarheid van mobiel internet en de mogelijkheden die dit ons als consument biedt. België behoort op het vlak van mobiel internet tot de duurste landen in Europa: de drie grootste providers durven hier nog steeds erg hoge tarieven voor te rekenen.

Goedkope provider
​Een goed alternatief voor wie vaak online wil met de gsm maar daar niet voor wil bijbetalen is Mobile Vikings. Deze provider werkt via het internet en heeft geen winkels, waardoor ze goedkopere tarieven kunnen bieden. Service bieden ze via de telefoon en het internet: je kan hun klantendienst zowel telefonisch als via e-mail,Twitter of Facebook contacteren. Mobile Vikings werkt uitsluitend met prepaid abonnementen, die bij elke formule een bepaald aantal gratis smsjes, belminuten en internetverbruik bieden. Voor het laagste tarief (voor 15 euro herladen) krijg je 2000 gratis sms-berichten, 1 uur gratis bellen naar andere Mobile Vikings en 2 GB aan mobiel internet (tarief per mei 2013). En omdat het prepaid is, zit je nergens aan vast.


 

Whatsapp

​Misschien wel de bekendste app en handige dienst voor op de smartphone is Whatsapp. De app kost €0,79 cent in de Apple store en is voor Android gratis te verkrijgen op de Play market. Whatsapp maakt het mogelijk gratis via internetverbinding berichten naar je contactpersonen te versturen. De app is veelgebruikt en bijna iedereen met een smartphone heeft deze app inmiddels al gedownload, hierdoor is er een nieuw netwerk ontstaan dat sms bijna in zijn geheel heeft vervangen.

Voordelen

 • Gratis te gebruiken na eenmalige aanschaf
 • Whatsapp wordt direct gekoppeld aan contacten
 • Veel smartphone gebruikers hebben de app
 • Eenvoudig media en locatie delen

Nadelen

 • Zonder internet niet te gebruiken
 • Wordt beperkt gebruikt door mensen in het buitenland

Downloadlink: Whatsapp


 

Skype

Skype is al wat langer aanwezig en biedt de mogelijkheid tot gratis bellen, videobellen en een berichtenservice via internet. Met Skype kun je ook naar een vaste lijn bellen. In België betaal je dan zo’n 2 cent per minuut. Met Skype naar een gsm bellen is dan wel weer duurder. Skype wordt meestal gebruikt voor gratis videobellen met mensen die zich in het buitenland bevinden. Wanneer deze echter niet over een internetverbinding beschikken, maar wel over een vaste telefoonlijn, kun je ze met Skype alsnog voordeliger bereiken dan via de telefoon.

Rekenvoorbeeld skype: Met bijvoorbeeld Base kun je voor € 38,- /mnd onbeperkt binnen België bellen. Dit staat gelijk aan bijna 27 uur als je ditzelfde bedrag voor Skype zou rekenen. Kosten voor je internetabonnement moet je dan nog wel er bij rekenen.

Landen

Betalen naar Skype Gebruik

Skype abonnement

Verenigde Staten /min

2,2 ct

1 ct

Australië /min

2,2 ct

1 ct

Engeland /min

2,2 ct

1 ct

Frankrijk /min

2,2 ct

1 ct

Mozambique /min

16,7 ct

11,5 ct

 

(tarieven per december 2012)

Voordelen

 • Zeer interessant voor vaste lijnen in buitenland
 • Gratis (video) bellen van PC naar PC
 • Gratis bellen van telefoon naar telefoon
 • Voorzien van veilige inscriptie tegen meeluisteren

Nadelen

 • Stevige verbinding nodig voor goede videokwaliteit
 • Softwareinstallatie nodig
 • Geen automatische koppeling met contacten

 

Viber

​Met Viber kun je gratis bellen en tekst- en fotoberichten versturen via een goede Wi-Fi of 3G-verbinding. Met Viber kun je bellen met mensen waarvan je weet dat ze zich ook op een plek met goede verbinding bevinden, wat tegenwoordig vrijwel overal zo is. Zelfs helemaal naar de andere kant van de wereld bellen met Viber gaat pijlsnel en de kwaliteit is goed. Viber gebruiken kan een forse geldbesparing betekenen voor internationale gesprekken.

Voordelen

 • Ideaal voor bellen naar het buitenland
 • Viber wordt direct gekoppeld aan je contacten die ook Viber hebben

Nadelen

 • Bij matige internetconnectie werkt het niet goed

 

Fring

Fring is ongeveer hetzelfde als Skype, timmert alleen minder lang aan de weg en is bijgevolg ook minder bekend. Fring biedt vrijwel dezelfde diensten als Skype: tekstberichten versturen, videochat en bellen naar vaste nummers wereldwijd. Fring probeerde zich het meeste te onderscheiden met de Group-video, amaar dat doen de andere diensten inmiddels ook al.

Voordelen

 • Goed alternatief voor Skype dat prima werkt

Nadelen

 • In Nederland relatief onbekend waardoor minder mensen online zijn

Downloadlink: Fring


 

Google Voice

Google Voice is eigenlijk ook weer vrijwel identiek aan de anderen. Met Google Voice kun je vanuit Gmail achter je computer of vanaf je gsm bellen naar vaste of gsm-nummers. De mobiele tarieven liggen gunstig voor bellen naar het buitenland. Wederom is ook Google Voice erg handig voor het bellen naar mensen in het buitenland. Ter indicatie: Bellen naar een Duits mobiel nummer via Google is 9,7 cent en via Skype kost dit 23,6 cent.

Voordelen

 • Voordelig bellen naar mobiel in het buitenland
 • Handig voor mensen die alles binnen Google-producten willen houden

Nadelen

 • Wordt nog niet veel gebruikt, waarschijnlijk echter een kwestie van tijd.

 

Facetime

Facetime is een applicatie waarmee je kunt bellen over de Wi-Fi verbinding. Facetime is standaard geinstalleerd op Apple iOS systemen zoals je iPhone, iPad, iPod touch of Mac. Een voorwaarde om gebruik te kunnen maken van Facetime is uiteraard dat beide kanten een van deze Apple producten gebruikt.

Voordelen

 • Zeer simpel en handig in gebruik, snel en goed

Nadelen

 • Niet iedereen beschikt over Apple producten, die ook nog eens up to date zijn

Downloadlink: Facetime


 

iMessenger

Ook Apple heeft natuurlijk een gratis berichtenservice voor hun gebruikers. iMessenger is de Apple variant van Whatsapp. Mensen die een iPhone, iPad of MacBook hebben kunnen hiermee berichten versturen naar andere mensen met een iPhone, Ipad of MacBook. (vanaf iOs 5 en Mountain Lion).

Voordelen

 • iMessenger schakelt automatisch in als je sms berichten stuurt waardoor je niet betaalt

Nadelen

 • Er is maar een selecte groep van iPhone gebruikers
 • Niet alle Mac-gebruikers beschikken over up to date software

Downloadlink: iMessenger


 

Wat kan ik nu het beste gebruiken om te besparen?

Well, if I called the wrong number, why did you answer the phone?

De diensten die het meest gebruikt worden zijn Whatsapp, Skype en Viber. Hiermee heb je dus de grootste kans dat je anderen ook kan bereiken. Skype doet het goed vanaf computers maar tegenwoordig ook al vanaf je gsm. We hebben ook niet alle alternatieven in dit artikel vermeld, anders waren we nog dagen bezig geweest. Andere relevante programma’s om te besparen op bellen zijn bijvoorbeeld FishText, Vyke (relatief onbekend), Touch, ChatOn en Blackberry Messenger.

We hopen dat je wat aan deze uitleg hebt gehad. Succes!

Emma

Emma, Zoals de rest van het Flipit team zot van korting en verslaafd aan online shoppen. Vakanties, citytrips, kleding, parfum, elektronica... ik bestel het allemaal online. Natuurlijk met een fijne korting. Daarom zorg ik ervoor dat we op Flipit altijd de...

Lees méér over Emma

Méér artikelen

Praat mee!

Een prangende vraag? Of iets delen met andere bezoekers? Laat hier je reactie achter.