iPhone 6: must-have of miskoop?

Door Emma     10 september 2014   |  terug naar Flipit Plus

Waarom je de iPhone 6 wel of niet zou moeten kopen

Apple pakt dit jaar grootser uit dan ooit. Voor de lancering, die op 9 september plaatsvond, werd de uitnodiging verstuurd met enkel de zin “wish we could say more”. En dat deed wereldwijd heel wat stof opwaaien. Inmiddels is bekend waar we al die tijd op hebben moeten wachten: de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Maar wat heb je aan deze nieuwste iPhones en zijn deze het geld wel waard? Flipit België zet alle voor- en nadelen van deze nieuwe smartphones voor je op een rij.

De lancering van twee nieuwe iPhones

De nieuwe iPhone is beschikbaar in twee maten: 4.7 inch en 5.5 inch. Beide schermgroottes hebben we nog niet eerder bij producten van Apple gezien. Beide iPhones zijn verkrijgbaar met de volgende capaciteiten: 16 GB, 64 GB en 128 GB. Voor de iPhone 6 betekent dat respectievelijk een prijs van €699, €799 en €899 en voor de iPhone 6 Plus geldt €799, €899 en €999. De grote 5.5 inch versie heeft de naam iPhone 6 Plus. 

Good things come to those who wait?

De verkoop van de iPhone 6 is in Amerika op 19 september gestart. Ook in België kun je nu al bij diverse shops je nieuwe iPhone bestellen of een pre-order plaatsen, waaronder in de Apple Store, bij Bol.com, Mobistar en Belgacom. Bij sommige aanbieders duurt het nog even voor hij geleverd kan worden.

Flexibel?

Eerder werd verwacht dat de nieuwe iPhone met een saffierscherm sterker dan ooit tevoren zou zijn. Toch beschikt de nieuwe iPhone 6 hier niet over. Naar verluid kon de grote hoeveelheid van de schermen niet op tijd gemaakt en geleverd worden. Wellicht zullen we dit scherm tegenkomen in één van de volgende iPhones. De Apple Watch beschikt al wel over dit sterke glas, maar voor de telefoons is het dus nog even wachten op dit sterke kras- en barstbestendige materiaal. 

De behuizing van de nieuwe iPhones is van aluminium in de kleuren zilver, goud en spacegrijs. Op onderstaande afbeeldingen kun je eenvoudig de afmetingen van beide iPhones vergelijken. Links staat de iPhone 6 en rechts de iPhone 6 Plus. Voor velen was eerder nog het relatief kleine scherm in vergelijking met de concurrenten een nadeel van de iPhones. Met het grotere formaat gaat Apple toch mee in de grote trend van groter wordende smartphones. Grote kans dat dit het grootste pluspunt van deze nieuwe Apple gadget zal zijn.

Met name over de iPhone 6 Plus komen klachten binnen over dat de behuizing buigt in je broekzak. En dat is voor velen toch een flinke tegenvaller voor een toestel waarvoor een flink bedrag is betaald. In het onderstaande filmpje hoor je hier méér over.

Interne veranderingen

De iPhone 6 is uitgerust met een A8-chip met 64-bits architectuur en een M8-bewegingscoprocessor. Dit in tegenstelling tot de A7-chip en M7-bewegingscoprocessor van eerdere modellen. Toch lijkt dit verschil minimaal, omdat ook de A7-chip er al voor zorgde dat het toestel enorm vloeiend te gebruiken was. 

De camera belooft verbeterde functies, zoals betere gezichtsherkenning, maar verder lijkt de nieuwe 8 megapixel camera (met pixels van 1,5µ) weinig te verschillen met zijn voorganger iPhone 5s. Toch zul je tijdens het fotograferen verbeteringen merken die in de specificaties niet direct opvallen. Waarom nog steeds de 8 megapixel camera? Vele andere concurrenten vergroten steeds de megapixels, maar dit is alleen belangrijk als je foto's op een groot formaat wilt afdrukken, terwijl de meeste foto's worden gebruikt om te delen op social media. Tenzij je echt een poster wilt laten afdrukken, zal de iPhone 6 camera prima foto's voor het dagelijkse gebruik leveren.

De batterij van de iPhone 6 en 6 Plus is wel een verbetering tegenover hun voorgangers. Zo belooft de iPhone 6 Plus een gesprekstijd van 24 uur (!) en de iPhone 6 een gesprekstijd tot 14 uur. Bij de voorganger was dit tot 10 uur. 

Conclusie: wel of niet kopen?

Of de iPhone 6 wat voor jou is, is uiteraard een kwestie van de voor- en nadelen afwegen. Echte Apple-fanaten zullen zich niet laten tegenhouden door het fikse prijskaartje en eventuele nadelen. De nieuwe iPhone 6 en 6 Plus zijn toestellen die met zorg zijn vormgegeven en waarin gebruikersgemak centraal staat. De mogelijkheden en specificaties van de toestellen hebben een aantal mooie verbeteringen, maar lijken niet enorm te verschillen met hun voorganger. Het uiterlijk is daarentegen zéér vernieuwend, met name door het formaat van de grote schermen. Hierbij komt echter wel het nadeel dat het toestel gevoelig is voor verbuigingen. Ook de vrij lage capaciteit van 16 GB waar je al wel €699 voor moet betalen bij de iPhone 6 is toch wel een kleine tegenvaller. Voor een grotere capaciteit ben je direct €100 of €200 méér kwijt voor je toestel. 

De iPhone 6 is zeker een mooi toestel, maar je moet er dan ook een flink bedrag voor neertellen. Heb jij het geld ervoor over? Join the iPhone-club! Ben je nog niet overtuigd? Geef jezelf dan wat tijd om prijzen en specificaties van diverse telefoons van andere merken te vergelijken en te bedenken of je bereid bent de volle mep te betalen voor datgene wat de iPhone 6 jou te bieden heeft in tegenstelling tot goedkopere toestellen.

iPhone 6 bestellen?
De prijzen bij verschillende aanbieders lijken tot nu toe gelijk te zijn. Omdat het toestel populair is, wordt helaas nog niet direct met de prijzen gestunt. Mochten er interessante kortingen zijn, vind je die zeker op de Flipit pagina's van onder andere de Apple Store, Bol.com, Mobistar en Belgacom.

 

Emma

Emma, Zoals de rest van het Flipit team zot van korting en verslaafd aan online shoppen. Vakanties, citytrips, kleding, parfum, elektronica... ik bestel het allemaal online. Natuurlijk met een fijne korting. Daarom zorg ik ervoor dat we op Flipit altijd de...

Lees méér over Emma

Méér artikelen

Praat mee!

Een prangende vraag? Of iets delen met andere bezoekers? Laat hier je reactie achter.