Zó boekt u het goedkoopste vliegticket

Door Emma     22 september 2016   |  terug naar Flipit Plus

Op zoek naar de goedkoopste vlucht

De grote vakantie staat voor de deur, het is terrasjesweer en stilaan beginnen de vakantiekriebels nu toch wel te komen. U wil een vliegreis boeken en struint het internet af op zoek naar de allergoedkoopste aanbieder. De kans is groot dat u bij op de website van een prijsvergelijker uw heil zoekt. Maar wie is nu werkelijk de goedkoopste?

De laatste jaren schoten dit soort websites als paddestoelen uit de grond, wat maakt dat de markt ook behoorlijk ondoorzichtig is geworden. De hamvraag is dan ook wie er nu werkelijk de allergoedkoopste is en zijn belofte nakomt. De Flipit redactie zocht het voor u uit en zette een aantal zaken op een rij waar u rekening mee moet houden tijdens het boeken van uw vlucht.

Boekingskosten
U heeft het misschien zelf al opgemerkt in uw zoektocht: vergelijkers van vliegtickets wijken heel vaak af in prijs. Meestal is het verschil te danken aan de verschillende tarieven aan ‘boekingskosten’. De één noemt het zo, de ander noemt het service fee of betalingskosten en nog een ander heeft het over costumer service kosten. Hoe je het ook noemen wil, het zorgt er alleszins voor dat de prijs bij het einde van het boekings- en betalingsproces kan oplopen tot €200 verschil per boeking. Een flink bedrag, dat u heel simpel kan uitsparen. Maar dan moet u natuurlijk wel weten waar te zoeken.

Een aantal verborgen kosten die ervoor zorgen dat de vlucht soms veel duurder uitvalt dan aanvankelijk:

 • Boekingskosten of service fee
 • Creditcard kosten
 • Vaste donaties
 • Servicepakketten
 • Bagage kosten
 • Verzekering en vliegticketgarantie

De prijsschommelingen zijn met andere woorden veelal te wijten aan een paar kosten die er pas gedurende de boeking bij komen. Dit zorgt ervoor dat u aanvankelijk denkt het goedkoopst uit te zijn bij aanbieder X, terwijl aanbieder Y uiteindelijk effectief de goedkoopste is. Hier komt u echter pas achter wanneer u tegelijkertijd tientallen websites open hebt staan en simultaan het boekingsproces doorloopt om te vergelijken. Dit is natuurlijk niet werkbaar en daarom werd er eerder al onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar wie er nu daadwerkelijk de goedkoopste is.

Onafhankelijk onderzoek

Kassa, een consumentenprogramma van de Nederlandse Publieke Omroep, testte 10 verschillende vergelijkingssites. Meer bepaald gingen redacteurs kijken hoe vaak de sites werkelijk de goedkoopste waren en hoe vaak de duurste. Ze kozen hiervoor de populairste aanbieders, waaronder ANWB, Vliegwinkel, Vliegtickets, Cheaptickets, D-reizen, Ebookers, Ticketspy en Expedia. Uit die test kwamen ongeveer dezelfde resultaten als uit het onafhankelijk onderzoek van stedentripper.com:

Vliegticketwebsites Tix, Expedia, D-reizen en ook Ebookers bleken in het merendeel van de gevallen daadwerkelijk de goedkoopste aanbieder te zijn.

Cheaptickets en Vliegtickets hebben vaak kortingscodes beschikbaar en halen geregeld promotiestunts uit. Dit trekt het uiteindelijke bedrag weer in balans en zorgt voor zachtere prijsjes. WorldTicketCenter biedt eveneens geregeld kortingscodes van €25 en is door hun 29 jaar ervaring als zelfstandige reisorganisatie een betrouwbare aanbieder van kwaliteit en comfort. De prijs-kwaliteit verhouding is hier dan ook in balans.

De veilige keuze: metavergelijkers

Wat eigenlijk veel effectiever blijkt om te doen, is je vlucht zoeken bij meta-vergelijkers. Deze zoeken naar de goedkoopste vluchten bij luchtvaartmaatschappijen, maar ook bij vergelijkingswebsites. Meestal kom er bij hun het allergoedkoopst mee af. Al geven ze in hun zoekresultaten soms erg dubieuze luchtvaartmaatschappijen weer, waardoor je er nog steeds mee uit moet kijken. Hoe dan ook loont het om deze meta-vergelijkers te raadplegen wanneer u uw vluchten gaat boeken. Uit de onderzoeken kwam naar voren dat deze, samen met de prijzen van de betreffende airlines, veruit de allergoedkoopste waren.

Goede meta-vergelijkers: Skyscanner, Momondo, Chaser, Idealo en niet in het allerminst PaperFlies.

PaperFlies is een meta-vergelijker die in een extra service voorziet. De jonge start-up van twee jonge Vlaamse gasten haalden in 2014 verscheidene keren het nieuws omdat ze vrij uniek zijn in het landschap van vergelijkingswebsites. PaperFlies wijkt niet af van prijzen, “what you see is what you get”. Vergeet die verborgen kosten, u betaalt geen frank meer dan de startprijs. Bovendien biedt PaperFlies ook adviezen. U kan kiezen tussen themavakanties en –bestemmingen, waarna u een overzichtelijke lijst van goedkope vluchten.  

Wilt u op safe spelen en heeft u geen zin om al die websites naast elkaar te leggen? Dan is Skyscanner in vrijwel alle gevallen een goede keuze voor het goedkoopste ticket.

Tips

Nog een paar tips om wat centen te besparen:

 • Het is vaak goedkoper als u ervoor zorgt dat er tussen aankomst en vertrek een zaterdag zit waarop u niet vliegt.
 • Vroeg boeken loont absoluut.
 • Vliegen vanuit kleine luchthavens is vaak goedkoper.
 • Als het kan, vermijd dan de schoolvakanties.
 • Midden in de nacht vliegen, of op andere ambetante tijdstippen, is een pak goedkoper.
 • Vertrek het liefst op een dinsdag, woensdag of donderdag. Vlieg terug op een zondag, dinsdag of woensdag. Deze dagen zijn over het algemeen goedkoper.
Emma

Emma, Zoals de rest van het Flipit team zot van korting en verslaafd aan online shoppen. Vakanties, citytrips, kleding, parfum, elektronica... ik bestel het allemaal online. Natuurlijk met een fijne korting. Daarom zorg ik ervoor dat we op Flipit altijd de...

Lees méér over Emma

Méér artikelen

Praat mee!

Een prangende vraag? Of iets delen met andere bezoekers? Laat hier je reactie achter.